Hudvårds och läkemedelsindustrins fatala misslyckande
·
·
Efter att ha spenderat ett fåtal minuter väntandes på ett apotek så inser man snabbt att exceptionellt många personer har problem med huden. Lösningen från hudvårds och läkemedelsindustrin är (och har länge varit) att ”lindra symtomen”. Likväl att man rekommenderar paracetamol mot värk så rekommenderar man diverse krämer, serum, och salvor med starka ämnen som kortsiktigt lindrar ”hud-symtomen”.
Alla behöver kunna betala sina räkningar men systemet måste ändå förändras i grunden. Så länge vi kör business as usual så kommer vår ”moderna” hudhälsa fortsätta att kollapsa.
Det är här dilemmat ligger. Känner vi smärta så har vi inte en paracetamol-brist i kroppen och har vi akne/eksem/rosacea/för tidiga ålderstecken så har vi inte en brist på exempelvis tetracykliner eller retinol. Det finns bakomliggande orsaker till varför smärtan eller hudsjukdomarna uppstår.
Varför jobbar då inte hudvårdsindustrin med att påverka grundorsaken till hudåkommor? Svaret kallas 💰. Förra året omsatte hudvårdsindustrin globalt 1700 miljarder kr. Dessa siffror och konstanta tillväxt bygger på att man enbart lindrar symtomen utan att bota de bakomliggande orsakerna. Man vill att huden ska vara lagom frisk tills dess att den blir sjuk igen.
Varför sker det inte protester mot detta makalöst hemska system? Det beror främst på att alla som skulle kunna lyfta frågan (skönhetsjournalister, hudvårdstillverkare m.m.) bokstavligen får sin lön baserat på detta system. Man kan dock inte döma någon enskild person. Alla behöver kunna betala sina räkningar men systemet måste ändå förändras i grunden. Så länge vi kör business as usual så kommer vår ”moderna” hudhälsa fortsätta att kollapsa.